Články

Tatry bez bariér

STARÝ SMOKOVEC (28.jún 2013) – Projekt Tatry bez bariér odštartoval prvými štyrmi turistickými trasami v roku 2007 a práve vďaka nemu majú pohodlný prístup do našich veľhôr aj hendikepovaní návštevníci či rodiny s detičkami v kočíkoch. Momentálne je prístupných už osem takýchto trás. Štátne lesy TANAP-u aj takto umožnili nahliadnuť do krásnych zákutí Vysokých Tatier ľudom, ktorí by sa tam inak nemohli dostať. Najnavštevovanejšou trasou je chodník z Hrebienka k Rainerovej chate a chodník cez Bielovodskú dolinu vo Vysokých Tatrách.

Je medzi nami mnoho takých, ktorí majú radi pokojné zákutia prírody. Sú však medzi nami i tí, ktorí takúto možnosť nemajú a práve vďaka projektu TATRY BEZ BARIÉR majú aj oni šancu vychutnať si krásy  Tatier. Už v roku 2007 sa podarilo sprístupniť slovenské veľhory aj hendikepovaným návštevníkom aj rodinkám s deťmi v kočíkoch. Momentálne je prístupných už osem trás s asfaltovým alebo štrkovým povrchom, ktoré prechádzajú cez atraktívne horské oblasti popri niekoľkých prírodných a kultúrnych zaujímavostiach.

1.  Lesná cesta Tichá dolina v Oraviciach: Oravice - horáreň v Tichej doline - asfalt - 3,4 km

2.  Lesná cesta Bobrovecká dolina: Oravice - pod Grúnikom - asfalt - 3,2 km

3.  Lesná cesta Roháčska dolina: Zverovka - bývalá Ťatliakova chata - asfalt - 3,1 km

4.  Cesta na Popradské pleso: Zastávka TEŽ Popradské pleso – Popradské pleso - asfalt - 4,5 km

5.  Cesta na Rainerovu chatu: Starý Smokovec – Hrebienok – Rainerova chata - zhutnený štrkový povrch - 4,2km

6.  Cesta k horárni Podmuráň: Tatranská Javorina – horáreň Podmuráň - zhutnený štrkový povrch - 1,9 km

7.  Cesta k horárni v Bielovodskej doline: Lysá Poľana – horáreň v Bielovodskej doline - zhutnený štrkový povrch - 4 km

 8.  Prielom Dunajca (PIENAP): Červený kláštor - Lesnica - zhutnený štrkový povrch - 8 km

 „Chodníky si od svojho sprístupnenia získali množstvo priaznivcov. Najobľúbenejšou trasou je chodník zo Starého Smokovca cez Hrebienok až na Rajnerovu chatu. Mali sme tú česť, že tento chodník otvárala pri svojej návšteve Tatier osobne britská Kráľovná Alžbeta II.“, povedala Lenka Maťašovská výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

 Na handicapovaných ľudí a rodinky s detskými kočíkmi myslia aj tatranskí hotelieri. Mnohé hotely majú bezbariérový prístup v rámci hotela. Rovnako je to v tatranských infocentrách, či viacerých reštauráciách a wellness centrách, čo samozrejme postihnutí a rodičia malých drobcov veľmi oceňujú a do Tatier sa radi vracajú.

 

Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry